Este adevărat că dacă întrebi oamenii ce vor, majoritatea vor răspunde: o casă (însă nu le este foarte clar ce fel de casă, câte camere, unde să fie), bani (însă nu le este clar ce sumă, prin ce mijloace şi nici cum să-i folosească), o relaţie frumoasă (dar nu le este clar cum ar trebui să arate şi ce calităţi să aibă persoana potrivită pentru ei), fericire (iar dacă îi întrebi ce i-ar face fericiţi ridică neştiutori din umeri), etc...
Aşa că unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le poţi face pentru tine şi pentru a fi motivat este să-ţi defineşti cât mai clar scopurile şi motivele pentru care vrei să le ai.
Dacă un om nu are nici un scop în viaţă, aproape sigur este foarte plictisit. Unii oameni stau şi spun că sunt mulţumiţi cu viaţa lor ce constă în a se duce şi a se întoarce de la job-ul lor în fiecare zi, an după an. Nu vezi că s-ar petrece ceva deosebit în viaţa lor şi întotdeauna poţi să ghiceşti unde sunt, deoarece nu fac nimic în afara rutinei lor.
Stabilirea scopurilor te ajută să creşti şi să te simţi bine în timp ce acţionezi pentru a le duce la îndeplinire. Unul din lucrurile de care trebuie să ţii cont când vine vorba de setarea scopurilor este că această acţiune nu implică doar să stai şi să vorbeşti despre ce scopuri ai putea să ai. O astfel de atitudine nu ar face altceva decât să te descurajeze.
Pe această temă au fost scrise biblioteci întregi, aşa că nu mi-am propus acum să dezvolt foarte mult acest subiect, însă îţi voi împărtăşi câteva elemente de bază despre cum ai putea să formulezi corect un scop.
Iată câteva sugestii:
- Asigură-te că scopul tău este FORMULAT ÎN TERMENI POZITIVI cu alte cuvinte în loc de „vreau să scap de sărăcie” scopul tău poate fi „vreau să fiu bogat/prosper”.
- INIŢIATE ŞI MENŢINUTE DE CĂTRE TINE, adică alege-ţi scopuri ce ţin de tine şi de ceea ce poţi tu să faci, nu de ceea ce îţi poate da altul sau de ceea ce poate face altul pentru tine.
- ECOLOGICE. Acest principiu se referă la consecinţele scopurilor tale. Asigură-te că, în urma demersurilor pe care le vei face pentru a obţine şi menţine acel scop, nu există şi consecinţe negative pentru tine şi pentru alţii.
- MĂSURABILE. Un obstacol în calea atingerii scopurilor noastre este aparenta lipsă a rezultatelor. Pentru a evita această situaţie, stabileşte de la bun început ce vei măsura ca să ştii dacă te apropii sau te depărtezi de scopul tău (mai mulţi sau mai puţini bani) şi care este semnalul de ieşire sau cu alte cuvinte care sunt condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru ca tu să consideri că ţi-ai atins scopul. (ex.: semnarea contractului, încasarea banilor, livrarea produsului etc.)
Întotdeauna să îţi stabileşti scopuri pe care tu crezi că le poţi obţine şi către care ai cel puţin o variantă de acţiune. Notează-ţi paşii necesari pentru atingerea acelui ţel. Apoi decide cât timp îţi va lua să îndeplineşti fiecare etapă, aceasta putând să însemne zile, săptămâni sau chiar luni.
Următorul lucru va fi să stabileşti o dată când vei începe demersurile şi un termen limită pentru atingerea acelui scop. Apoi notează toate acestea într-un calendar astfel încât să ştii în fiecare moment în ce etapă te găseşti şi să poţi să măsori progresul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu