Puterea de influenţă


Adevărul este că în şcoală am învăţat lucruri nemaipomenite despre istorie, geografie sau matematică, însă nu am învăţat prea multe despre cum să fim fericiţi sau cum să avem relaţii extraordinare.
Mulţi dintre noi au investit timp şi bani pentru a învăţa să conducă o maşină sau să lucreze cu computerul, însă câţi se preocupă sau investesc timp şi energie (ca să nu mai vorbim de bani) pentru a învăţa să îşi folosească mintea la potenţialul ei maxim?
Mulţi vorbesc, puţini comunică.
Mulţi aud, puţini ascultă (chiar şi mai puţini înţeleg :-).
Am primit ‘cadou’ la naşterea noastră cel mai performant ‘computer’ de pe această planetă – creierul nostru. Însă nu am primit odată cu el şi manualul cu instrucţiuni de utilizare (care ne-ar fi atât de util!)…
Atunci când vrei să faci o schimbare de moment sau într-o situaţie specifică, aplici o tehnică.
Atunci când vrei să faci o schimbare într-un context mai larg, apelezi la instalarea unor noi strategii.
Atunci când vrei să-ţi schimbi cu adevărat viaţa, schimbă-ţi modul de a privi şi adoptă o nouă paradigmă.
Probabil că orice om de pe această planetă îşi doreşte să fie puternic şi să influenţeze (să sperăm că în bine :-). Nimic nou până aici. Este însă Puterea de Influenţă opţională, sau a devenit o reală şi constantă necesitate?

Să privim mai îndeaproape…

Ce îl ajută pe un părinte să îndeplinească sarcina deloc uşoară a educaţiei copiilor? Care este unul din atuurile cele mai puternice ale unui om de afaceri în negocierea unui contract? Şi ce face posibil procesul aparent banal al vânzării unei paste de dinţi? Răspunsul este că, pentru fiecare dintre aceste acţiuni, avem nevoie de puterea de a influenţa. Mai mult decât atât… o folosim deja.

Dă-mi voie sa-ţi spun că noi, oamenii, influenţăm (ne influenţăm reciproc) din plin! Că o facem mai mult sau mai puţin conştient, că obţinem sau nu efectele dorite… fiecare se poate evalua. Însă influenţa în sine nu ne este străină, ci din contră, este o practică foarte familiară şi face parte din viaţa noastră de zi cu zi.

De exemplu… Atunci când intrăm într-o încăpere cu mai multe persoane, vom genera o reacţie indiferent dacă vrem sau nu acest lucru; stârnim permanent în jurul nostru simpatii sau antipatii. Influenţa dintre 2 persoane care se întâlnesc este ceva firesc şi se produce ‘spontan’. Atât de spontan încât experţii în influenţă susţin că într-o negociere, avem la dispoziţie între 5 şi 7 secunde pentru a crea prima impresie.

Ştiind acest lucru, cât de importantă crezi că este dezvoltarea puterii de influenţă? De modul cum îţi foloseşti cele 5 sau 7 secunde poate să depindă atragerea unui client pe care îl doreai de multă vreme, semnarea unui contract important sau încheierea unei vânzări ce se ‘traduce’ în încasarea unei sume formate din multe cifre.

Întrebarea este deci, nu ‘dacă’ influenţezi, ci ‘cum’ o faci. Şi bănuiesc că, din moment ce citeşti acest articol, îţi doreşti să fii chiar şi mai eficient, fie că îţi măsori eficienţa influenţei tale în mai mulţi bani, într-un profit mai mare, în mai multe vânzări, în negocieri reuşite sau în dezvoltarea unei afaceri de succes…
Mulţi aşteaptă mai întâi să aibă un job sau o afacere, pentru ca apoi să înceapă să înveţe cum să devină oameni de succes. Ordinea care aduce cel mai rapid succesul este însă inversă: mai întâi vine educaţia şi apoi aplicarea ei în practică pentru a obţine rezultatele dorite.








Trafic Site





free counters
6cd8da39

Niciun comentariu: