Succesul: Inspiraţie sau Transpiraţie?

Cu peste o sută de ani în urmă, faimosul Thomas Edison spunea că: ‘Invenţia este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie’.
Judecând după rezultatele lui, cred că ştia ce spune :-)
Cum am putea să ‘traducem’ formula lui Edison în contextul obţinerii succesului pe termen lung – fie că vorbim de afaceri sau de orice alt domeniu al vieţii?
În diferite cărţi sau programe de dezvoltare persoanală, am remarcat că se recomandă mai degrabă partea de inspiraţie (cu toate variantele de mentalizare pozitivă, vizualizare creativă, imaginaţie, etc.) ca soluţie pentru a obţine succesul.
Însă ideea nu este să ocolim cât mai ‘inteligent’ componenta ‘transpiraţie’ – a se citi munca, efort – ci să eficientizăm întreaga formulă, cu alte cuvinte să ne găsim echilibrul între cele două ‘ingrediente’ ale ‘reţetei’.
‘Reţeta’ de bază este simplă:
Inspiraţie + Transpiraţie = Succes
Doar că fiecare dintre noi ‘gătim’ diferit. ;-)
Iată în continuare 4 combinaţii între ‘inspiraţie’ şi ‘transpiraţie’, în care te poţi regăsi.
1. Omul plin de idei grozave (multă inspiraţie + puţină transpiraţie)

Oamenii plini de idei grozave au conversaţii incitante şi vieţi şterse. Viaţa lor e plină de idei extraordinare şi de promisiuni neîmplinite.

Dacă te recunoşti în această categorie, probabil eşti încântat de ideea unei formule a succesului şi te declari bucuros ca fiind un om plin de idei grozave, însă şansele ca tu să faci ceva cu această formulă pentru mai mult de o săptămână sunt minime.
2. Omul muncitor din greu (multă transpiraţie + puţină inspiraţie)
Dacă eşti prin definiţie un om care munceşte din greu, probabil că deja ai atins un anumit nivel de succes în viaţa ta – însă există şanse ca tu să nu simţi cu adevărat fericirea şi împlinirea în munca ta, aşa cum se întâmplă atunci când adaugi acestui proces inspiraţie autentică.
Este posibil ca o astfel de persoană să dea dovadă de o disciplină extraordinară într-un domeniu (de exemplu scrisul sau cântatul la un instrument) în timp ce în alt domeniu (a face sau a administra banii) să fie un ‘antitalent’ total.
3. Omul care se plictiseşte teribil (puţină inspiraţie + puţină transpiraţie)
‘Oamenii nu sunt leneşi. Ei au doar scopuri impotente!’ Anthony Robbins
Dacă eşti prins în categoria celor care se plictisesc de moarte în acest moment, felicită-te pentru că citeşti acest articol! Starea ta nu este una permanentă, ci ea este de regulă fie rezultatul unei aşa zise neputinţe dobândite (prea multe idei grozave sau prea multă muncă din greu cu prea puţine rezultate concrete) fie o simplă lipsă de informaţii – nu ai un termen de comparaţie despre cât de distractivă poate să fie viaţa sau despre cât de mult se pot îmbunătăţi lucrurile.
4. Omul de succes, fericit (multă inspiraţie + multă transpiraţie)
‘Eu scriu doar atunci când mă loveşte inspiraţia. Din fericire, ea mă loveşte în fiecare dimineaţă la ora 9 fix’.  W. Somerset Maugham
Echilibrul dintre aceste două ingrediente – inspiraţie şi muncă – este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea sentimentul de împlinire în viaţă. Atunci când acest echilibru este atins, rezultatele pot fi uimitoare. De exemplu, nu este deloc  neobişnuit ca o persoană să îşi dubleze sau să îşi tripleze veniturile, să îşi schimbe job-ul, să înceapă o afacere sau să se lanseze într-un domeniu cu totul nou.
Dacă faci parte din această categorie, ştii deja că eşti capabil de lucruri extraordinare, deşi e posibil să nu fi ştiut prea clar (până acum) cum de poţi manifesta această abilitate.
În final…
Care crezi că este raportul tău actual între inspiraţie şi disciplină? Altfel spus, care dintre cele 4 categorii descrie cel mai bine atitudinea ta faţă de muncă/viaţă?
Dacă bănuieşti că este posibil să te păcăleşti, roagă 3 persoane care te cunosc bine (şi care ţin la tine suficient de mult încât să îţi spună adevărul) să îţi împărtăşească părerea lor despre tine din acest punct de vedere.
Odată ce te-ai regăsit într-una din variante, probabil că îţi vei dori să acţionezi cât mai des în ‘parametrii’ optimi ai categoriei 4. Pentru aceasta s-ar putea să fie nevoie de mai multă ‘transpiraţie’, de mai multă ‘inspiraţie’ sau… de amândouă. :-)
Tu eşti cel care ştii când te afli în ‘zona’ de echilibru. Tu ştii cel mai bine ce înseamnă pentru tinesimţi cu adevărat că munceşti inspirat şi creezi cu  eficienţă… şi din acest punct, succesul dorit este foarte aproape.
Add to Google
 
6cd8da39


Trafic Site





free counters

Niciun comentariu: